schapen

Pieterpad etappe 11: Nijverdal-Holten

Vandaag niet afzien, vandaag geen zware bepakking, vandaag stomweg genieten. Dat begint al bij de proloog. Die voert van station Nijverdal langs het Goudzoekerspad richting de route van het Pieterpad.

Al snel ontdek ik: ik wandel op de grens van twee seizoenen. Dat brengt verrassingen met zich mee: een duiveneierschaaltje bij bloeiende heide met dartelende vlinders. Hommeltjes verstoppen zich in bloemenkelken, bosmestkevertjes steken kriskras het pad over waarbij ik er menig luchtfietsend exemplaar uit z’n benarde positie red.

De hei bloeit nog, terwijl paddenstoelen in alle soorten en maten op de vreemdste plekken groeien. De Obsidentify-app registreert zwetende kaaszwammen, biefstukzwammen en aardappelbovisten; je zou er bijna van gaan watertanden…

Het is vandaag precies vijf maanden geleden dat ik aan het Pieterpad begon en die voortgang der seizoenen is iets waarvan ik me sindsdien meer bewust ben. Daarnaast neemt -mede dankzij bovengenoemde én de app TjilpOMatic m’n kennis over de natuur toe. Ik zie een kleine bonte specht en ben trots dat ik die inmiddels bij name ken en niet alleen ‘specht’ noem. Ik ontdek dat een beuk zowel recht naar boven als kronkelig en weids kan groeien, evenals eiken en ander groot geruis. En ik voel, net als wanneer ik aan het duiken ben, dat er zich onder, naast en boven mij een wereld is waar ik slechts voorbiiganger ben.

Omdat er ook gewerkt moet worden, zet ik me voor een online overleg op een dode boomstam. Net wanneer het serieus begint te worden, moet ik me verontschuldigen voor de kudde schapen die mekkerend om me heen wordt gedreven. Ik maak na m’n overleg een praatje met de herder die vertelt dat hij slechts drie dagen per jaar vrij is. Daar gaat de romantische herdersambitie die ik altijd koesterde…

Licht, vrolijk en genietend vervolg ik m’n weg, blij dat ik hier voorbij mag gaan op pad naar een nieuw avontuur…

Zinzoeking-logo geoptimaliseerd

Leuk artikel? Deel het!

YOU MAY ALSO LIKE

Laat een reactie achter