Herfstbos

Facebook-project in de media

Hoewel ik veel minder met Facebook-vrienden afspreek dan ik zou willen, loopt dit project gestaag door. Hier en daar krijg ik de kans er wat over te schrijven. En dat inspireert weer tot nieuwe afspraken. De komende weken zie ik diverse Facebook-vrienden om een boom mee op te zetten. En uiteraard volgt hier daarvan het verslag.

Hier een van m’n artikelen voor psyche-site mynd.nu waardoor ik weer goede zin kreeg in het project.

Waarom wandelen de beste manier om jezelf (en anderen) te leren kennen

Mijn missie was: ik registreer alle wijsheid die we samen in pacht hebben en wie weet groeit er iets moois uit, voor onszelf en/of voor anderen. Ik was overweldigd door alle reacties. Veel van mijn Facebook-vrienden wilden de uitdaging aangaan en binnen no time had ik m’n eerste afspraken staan.

Had ik vooraf gedacht te gaan kennismaken met allerlei spannende hobby’s van mijn vrienden, zoals scuba diving, bikram yoga of zen meditatie, de praktijk pakte anders uit. De meeste van mijn Facebook-vrienden bleken het vuur te krijgen van ‘gewoon’ een wandeling.

In een jaar tijd liep ik tientallen kilometers door gebieden waarvan ik het bestaan niet kende: De Drunense Heide, de landgoederen Panbos, Beerschoten en de Houdringe op de Utrechtse Heuvelrug, het Noordhollandsch Kanaal in Purmerend en de Engbertsdijksvenen in Twente.
Het was een heel geruststellende ontdekking dat Nederland zoveel prachtige natuurgebieden heeft. En als je het slim aanpakt, heb je die helemaal voor jezelf, zo ontdekte ik ook!

Ook leerde ik door de wandelingen mijn vrienden beter kennen, en mezelf. Het was geweldig te ontdekken hoe tijdens een gezamenlijke wandeling levenswijsheden opborrelen uit een onuitputtelijke inspiratiebron. Maar wat ik vooral ontdekte, is hoe waardevol, ontspannen en probleemoplossend wandelen is.

Volkomen zichzelf
Mijn voorwaarde voor het accepteren van vriendschappen op Facebook is, dat ik mijn kandidaat-vriend minstens één keer in levende lijve moet hebben ontmoet. Maar dat betekent niet dat ik ze allemaal even goed ken. Velen hadden een connectie met m’n vorige werk en om dan zomaar samen af te spreken om maar te zien waar het gesprek stokt, is best spannend. Gek genoeg had ik geen een keer last van spanning als we ergens onze eerste stappen zetten.

De mensen met wie ik wandelde, openden zich als een boek dat graag gelezen wil worden. Met de voeten op aarde, de haren in de wind en de blik vooruit bleek iedere wandelaar volkomen zichzelf te zijn.

Wandelen, en dan vooral wandelen in de natuur, ontdoet een mens van maskers, zo lijkt het. De lichte inspanning en het onderdeel zijn van de omgeving laat een mens zijn wie hij is.

Pijnloos contact
Zit je tegenover elkaar, dan speelt de non-verbale interactie een belangrijke rol: elkaar aankijken, knikken, je niet laten afleiden door wat er om je heen gebeurt. Al dat non-verbale gedoe, kan contact bemoeilijken; vooral als je makkelijk wordt afgeleid, tegenover iemand zit die je niet goed kent of moeite hebt iemand recht aan te kijken tijdens het praten.

Heb je bij een wandeling allemaal geen last van. Met de blik vooruit heb je samen hetzelfde uitzicht, hetzelfde doel, waardoor je minder snel in verlegenheid wordt gebracht. Gek genoeg wordt het gesprek door het ontbreken van veel non-verbale communicatie eerder intiem.

Als je iemand niet recht in de ogen hoeft te kijken, durf je die ene vraag veel eerder te stellen dan wanneer je ‘opgesloten’ tegenover elkaar zit. En de ander voelt zich eerder geneigd die vraag te beantwoorden.

Samen stil zijn
Even niets te zeggen? Dat kan aan een tafeltje al snel een ongemakkelijke stilte worden. Tijdens een wandeling is samen stil zijn geen enkel probleem. Ook hier geldt, het vergroot de intimiteit zonder dat het ongemakkelijk is. En dat niet alleen.

In de stiltes zet je allebei de gedachten op een rij, waardoor je tot diepere inzichten komt, die je vervolgens weer deelt.

Filosofisch
En dat maakt dat wandelen de filosoof in de mens activeert. Je voeten zetten de ene stap na de andere, je bent verbonden met de grond, dus kan je hoofd wel wat gaan zweven. In die verbinding tussen hemel en aarde vind je als vanzelf antwoorden op vragen. Je lijkt te worden uitgedaagd om over het leven na te denken en te praten.

Tijdens een wandeling in de natuur lijk je het grotere geheel makkelijker te kunnen zien, omdat je je zo heel erg bewust bent van het feit dat je onderdeel uitmaakt van dat grotere geheel.

Relativerend en mindful
En als een machtige eik je pad kruist of een uitgestrekt heideveld op je route komt, dan weet je: dit was er ver voor mij en zal er ver na mij zijn. Na de stress die ik nu ervaar, na de fase die ik nu even niet kan overzien of na deze gevoelens van verdriet en pijn.

Het enige wat je nu hoeft te doen, is te zijn. Net als de eik, net als het heideveld…

De beste tijd
Natuurlijk kom je op het Pieterpad vrijwel dagelijks mensen tegen. Het is nu eenmaal een van de bekendste wandelroutes van Nederland. Ook Park de Hoge Veluwe heb je zelden voor jezelf. Toch zijn er ook hier momenten van relatieve rust. Het is de kunst om niet te gaan als de meeste anderen gaan. Zin om even niemand tegen te komen in de natuur? Sta dan stil bij de volgende ‘natuurwetten’:

* Spits op de weg? Rust tijdens het wandelen. In de vroege ochtenduren en aan het begin van de avond hebben de meeste mensen geen tijd om te wandelen.

* Open deur, maar toch: maak eens een NS-wandeling op een doordeweekse dag in plaats van in het weekend. Een wereld van verschil.

* Toch in het weekend aan de wandel? Kies dan voor een lange route. Routes van meer dan 10 km zijn voor de meeste mensen een brug te ver.

* Houd de weersverwachting in de gaten. Nederland blijkt erg veel mooi-weer-wandelaars te hebben, die bij een beetje kans op regen afhaken. Om een restauranteigenaar langs een wandelroute te citeren: “Of ik heb het druk, óf er komt helemaal niemand.” Wandelen tijdens een regenbui kan zó verkwikkend zijn!

* Ga van de gebaande paden: volg niet de paaltjes, maar kriskras door een gebied. Wie het verdwalen zat is, komt altijd wel weer een paaltje tegen dat je terugbrengt bij start.

Zinzoeking-logo geoptimaliseerd

Leuk artikel? Deel het!

YOU MAY ALSO LIKE

Laat een reactie achter