Scherm­afbeelding 2023-01-23 om 06.58.45

Dominique van Dam

Zeilen zouden we, want daar krijgt Dominique van Dam het vuur van. Maar met windkracht 0 en een gevoelstemperatuur van -9 is t moeilijk zo’n vuurtje warm te houden. Wandelen over de landgoederen Panbos, Beerschoten en de Houdringe mét labradoodle Bisou bleek een aantrekkelijk warm alternatief. Bisou is één jaar oud en zogezegd een dwarse puber van de leuke soort. Vandaar veel opvoedwijsheden deze keer.
Maar eerst even over Dominique. Ik leerde haar kennen als juf, maar ze kan ook heel aardig schrijven, is een kanjer als je wat wilt weten over Social Media, maar draait ook met gemak een communicatieplan in elkaar. Veelzijdig type dus, dat niet is te vangen in de beklemmende 4 muren van een hokje. Datzelfde geldt voor haar persoonlijkheid: ze is stoer maar gevoelig, rustig maar aanwezig, bedachtzaam maar avontuurlijk.
We wandelen samen de lange route van 12 km, omdat we de tijd hebben, maar ook omdat die volgens Dominique altijd het rustigst is. Een goede les voor de wandelaars onder u! De gelepaaltjesroute wordt het, die duidelijk is uitgezet vanachter een bureau met Google-maps.
Ondertussen strooien Bisou en Dominique met levenslessen die iedere aanstaande ouder op de koelkast zou moeten hebben hangen!
Komen ze:

– Wie wil zien welk effect consequent zijn heeft op een kind, moet eens naar een goed opgevoede hond kijken.
– Een hond (of lees: kind) lijkt, als ie in de puberteit komt, alles te zijn verleerd wat je er als baasje (of lees: ouder) zo zorgvuldig hebt in gestopt. Wanhoop niet en begrens met zachte hand. Om volwassen te worden en je eigen grenzen te ontdekken, is het nodig om de grenzen te zoeken, er overheen te gaan en te ervaren wat de gevolgen zijn.
– Zie het overtreden van regels door een kind niet als het uitdagen van de ouder. Het enige wat een kind wil, is weten waar de grens ligt en begrensd worden.
– Wie duidelijk en consequent is in het stellen van grenzen, biedt een kind een veilige, zekere basis vanwaaruit hij de wereld kan ontdekken.
– De wanhoop nabij met je (pré)puber? Een kind dat nooit de regels overtreedt, zal diep van binnen nooit ervaren waarom er regels zijn. 
– Grenzen stellen dingen verbieden is geen mishandeling. Ze níet stellen en niets verbieden, dát is mishandeling. 
En tot slot:
– Ambtenaren die paaltjesroutes maken via GoogleMaps, zullen nooit ontdekken wat er werkelijk nodig is voor een duidelijke wandeling.

Dominique, wat was het heerlijk, ontspannen en leerzaam! Dankjewel!

Zinzoeking-logo geoptimaliseerd

Leuk artikel? Deel het!

YOU MAY ALSO LIKE

Laat een reactie achter