Dalai Lama
De Dalai Lama is naast de paus de grootste religieuze wereldleider. Dat voel je als je hem een lezing ziet geven voor tienduizend enthousiaste mensen die hij elk op persoonlijke wijze toespreekt. Maar als je hem ontmoet, blijkt hij toch ook die goedlachse, gekke grapjes-makende monnik te zijn, die de mensen die hij tegenover zich krijgt oprecht waarneemt.
In 2009 krijg ik, samen met collega Marloes Keizer, de kans hem vijf minuten te spreken voor Libelle. Door de reacties van de mensen om me heen op onze ontmoeting merk ik pas dat we hier te doen hebben met misschien wel de goeroe aller goeroes. En dat maak me du moment toch ietwat nerveus, want lang niet elke goeroe is in het echt zo groots als je zelf denkt. Eigenlijk zijn het net mensen…
De vijf minuten interview worden – gelukkig – een half uur en tezamen met de lezing die de Dalai Lama diezelfde dag geeft, worden we overladen met wijsheden. En het fijne is, hij valt niet van zijn voetstuk. Voor mij is hij niet de boven alles verheven goeroe, en gelukkig is hij dat in het echt ook niet.
Zijn lessen die we op 4 juni 2009 noteren:
– Natuurlijk is het leven soms moeilijk, maar juist obstakels zorgen ervoor dat je een zinvol leven kunt leiden. Hoe meer uitdagingen je tegenkomt, hoe sterker je wilskracht wordt.
– Het is mijn belang anderen te helpen. Hoe andere mensen over me denken, wat ze voelen, doet er voor mij niet toe.
– Vergeving is niet het goedkeuren van een slechte daad, maar er geen boosheid over voelen. We moeten onrechtvaardigheid stoppen; niet met boosheid, maar met betrokkenheid. Mensen die slechte dingen doen, handelen vanuit hun negatieve emoties. Dat moeten we stoppen zonder zelf negatief te worden.
– Richt je heel bewust op andere wezens. Ze willen zijn, net als wij. Ze willen geluk. Probeer met dat in je achterhoofd te streven naar mededogen met anderen.
– Moeders hebben een grote verantwoordelijkheid om de volgende generatie compassie bij te brengen. En iedere moeder zou haar kind maximale liefde moeten geven.
– Alles is met elkaar verbonden.
Bij het afscheid, geeft de Dalai Lama iedereen een exclusief moment, waarbij hij me de hand drukt, me diep in de ogen kijkt en vervolgens zijn beide handpalmen tegen elkaar legt als boeddhistische groet. Die volle aandacht voor alles en iedereen om hem heen, is misschien wel het grootste geheim achter de aantrekkingskracht en de grootsheid van de Dalai Lama.